Dat gun ik iedereen!

Wist je dat ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten? Van hen heeft 61 % last van gespannen nek en schouders, 59 % van vermoeidheid en 52 % van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor*. Komt je dat bekend voor? Mij wel!

Ik ben naar mijn eerste intervisiebijeenkomst van Bewust Bollenstreek geweest. We hadden het in deze groep collega-ondernemers over waarom je ooit bent gestart met wat je nu doet. Dat deed me herinneren aan toen ik zelf met Healing Tao begon, ongeveer 10 jaar geleden.

Doodmoe, wat doe ik eraan?

Ik was doodmoe, niet mezelf en wist niet wat ik moest. Ik wist wel dat ik iets moest doen. Al vaker was meditatie langs gekomen op mijn pad maar daar had ik nooit iets mee gedaan.  Het was nog niet het moment. Het leek me heel moeilijk. Was het wel wat voor mij? Kon ik dat wel? En nog meer vragen die een stemmetje in mij riep. Op een dag zat ik op Groupon te kijken en er kwam ineens Healing Tao en Qigong voorbij. Ontspannen door zachte bewegingen en klanken. En ook iets met meditatie. Dat leek me wel wat om te beginnen.

Beetje vreemd maar best lekker

Geen fitness gelukkig zoals op de sportschool maar heel anders. Ten eerste zat je op een stoel of je werkte staand voor je stoel. Vond ik al een beetje vreemd. Je ging schudden met je lichaam. En andere langzame bewegingen met armen en benen. Waarbij ik motorisch volledig in de war raakte en mijn hoofd er niets van snapte.

Er was voor elk orgaan een eigen klank. Niks voor mij dacht ik want ik ben een amusicaal persoon dus heb ik altijd alles met muziek of klanken gemeden. Maar toch waren die klanken best wel een beetje fijn om te doen. Ik werd wat rustiger, zowaar een ietsepietsie ontspannen en ik sliep enorm diep. Nou daar wilde ik wel meer van. Ondanks dat ik de les toch wel een beetje vreemd vond. Want tsja hoe leg je nu uit wat je gedaan had aan je vriendinnen? Maar ach wat kon mij het schelen dacht ik. Het werkt voor mij dus ik ga er gewoon mee door.

Fake it, till you make it!

Ook werd er met de innerlijke glimlach gewerkt. Vond ik ook raar want wat was dat nou? Ik kon totaal niet mijn organen voelen. Eigenlijk helemaal niks in mijn lijf. Hoe kun je nu je been of je bot voelen. Kun je daar uberhaupt voelen? Laat staan dat je naar iets dat je niet voelt kunt glimlachen. Maar goed ik deed gewoon mee. Want de juf zei dat ik niet mijn best hoefde te doen. Als je niet kon voelen dan kon je het faken dat het daar ongeveer ergens moest zijn. Net zo lang tot je wel wat begon te voelen. Want dat was volgens haar een kwestie van loslaten en oefenen.

Te moe om naar Qigong te gaan

Daarna heb ik nog vele lessen Healing Tao & Qigong gevolgd bij Ilona Botterweg in Amsterdam. Wat best zwaar was omdat ik na een dag werken toch nog met de auto naar Amsterdam ging om te trainen terwijl ik daar eigenlijk geen puf voor had. Maar ik wist dat juist als ik geen zin had, te moe was en ik teveel smoezen uit de kast trok om niet te gaan, juist dan was de les hard nodig.

De omgekeerde wereld

En nu? Ja dat had niemand ooit gedacht, laat staan ikzelf. Ik geef nu zelf les! Nog geen seconde spijt. Het fijnste is hoe ik me na de les voel. Dat is zo anders dan hoe ik me voelde toen ik van mijn baan als projectmanager thuis kwam. Dan voelde ik me leeg en moe. Van al het het praten en denken. Nu voel ik me juist heel fijn als ik klaar ben met werken: Ontspannen, rustig in mijn hoofd, het gevoel dat ik alles aankan en ik slaap nog steeds heel diep. Dat gun ik iedereen!

Angélique Dencker, Happy met Tao

*bron: onderzoek gezondheidsnet.nl van december 2016

Deze blog is ook geplaatst op de site van Bewust Bollenstreek

 

1 gedachte over “Dat gun ik iedereen!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.